- Diagnòstic i avaluació de maltractes:
És una realitat que les dones maltractades intrafamiliarment que sol·liciten assistència mèdica, rarament manifesten que les lesions que presenten hagin estat causades per la seva parella.
Malgrat aquest fet, hi ha
INDICADORS CLÍNICS, detectables des del servei d'urgències, atenció primària i ginecologia i sospitosos de maltractament. - Físics:
- Tipus: hematomes en diferents llocs anatòmics i amb diferent grau d’evolució, fractures, esgarrapades, cremades en llocs no habituals o talls, mossegades humanes, lesions d’òrgans interns i avortaments.
- Psíquics:
- Tipus: Sudoració, por, hipervigilància, baixa autoestima, escasses relacions socials, dificultat per resoldre
problemes, gestos autolítics, dolors crònics, queixes lleus i no específiques, estrès, depressió, ansietat, disfuncions del son i de la gana, fatiga, manca de concentració, disfunció sexual, risc que se’ls diagnostiqui neurosi, histèria o hipocondria.
- Toxicològics:
Ús o abús d’alcohol o altres psicoestimulants, tant per part de la víctima com de l’agressor.
- Sexuals:
relacions sexuals.
- Actitud de la parella:
Excessivament despreocupat, despectiu, irònic i/o amb signes d’abús d’alcohol o altres psicoestimulants o, contràriament, interès exagerat, agafant la mà o inclinant-se cap a la víctima, contestant ell l’interrogatori, atent a la contestació temorosa de la dona, a vegades hostil amb ella o amb el metge, excessiva preocupació per a l’obtenció de la millor atenció. Trastorns de personalitat (personalitat
border line, narcisista, antisocial, passivodependent, passivoagressiva).
Una de les funcions del metge consistirà en identificar de forma activa els casos de maltractament intrafamiliar i el risc de repetició i/o agreujament.
Indicadors de possible repetició d'agressions:
Físics: Lesions permanents, pèrdues parcials de visió o oïda, cicatrius de cremades, antecedents de suïcidi, antecedents d’abús de drogues i/o alcohol, trastorns gastrointestinal funcionals, dolor pèlvic crònic sense causa orgànica.
Psíquics:
Ansietat, depressió, estrès postraumàtic, explicacions no plausibles o inconsistents sobre lesions antigues, negativa injustificada d’utilitzar anticonceptius, excuses de caire econòmic, de transport o no creïbles per no haver cercat assistència mèdica i la presència de la parella (agressor) durant la visita. Situacions que poden agreujar el problema:
- Manca de recursos econòmics de la víctima.
- No adopció de mesures tendents a mantenir confidencialment qualsevol revelació de la pacient.
- Recomanar a la parella que acudeixi a sessions de teràpia matrimonial, ja que parlar honestament sobre la violència pot comportar posteriors maltractaments.
- Denúncia a l’autoritat judicial sense la garantia que s’adoptin les mesures de protecció de la víctima.
- Mutilació genital femenina:
Definició:
“La MGF és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica.”
Aspectes a tenir en compte:
- Especial atenció a col·lectius que pertanyen a una ètnia que practiqui la MGF (Senegal, Gàmbia, Guinea Bissau, República de Guinea, Sierra Leone, Libèria, Costa d´Ivori, Ghana, Burkina Faso, Togo, Benín, Nigèria, Mali, Mauritània; Níger, Txad, Camerun, República Centrafricana, Egipte, Sudan, Etiòpia, Kènia, Tanzània, Somàlia, Eritrea, Djibuti, Iemen, Oman.)
- El no seguiment de pautes mediques en nens amb necessitat especials.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada